Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki kotleciki jagnięce z antrykotu
cząber
sól
pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego
- Sos
2 sztuki szalotki
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka wiśni mrożonych
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki imbiru
1 sztuka gałązka rozmarynu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety oczyść, rozbij dłonią, oprósz pieprzem oraz cząbrem. Odstaw mięso na 15 minut. Po tym czasie smaż mięso na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety zdejmij na ogrzany talerz, oprósz solą i przykryj folią aluminiową.
- Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmaż drobno posiekane szalotki. Po 2-3 minutach dolej do nich wino i gotuj, aż wino odparuje. Uzyskany sos przelej do garnka, dodaj wiśnie, cukier oraz rozmaryn. Gotuj wszystko przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem wyjmij z sosu rozmaryn i dopraw do smaku imbirem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia