Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kotleciki jagnięce z antrykotu
- cząber
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Sos
- 2 sztuki szalotki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka wiśni mrożonych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 sztuka gałązka rozmarynu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety oczyść, rozbij dłonią, oprósz pieprzem oraz cząbrem. Odstaw mięso na 15 minut. Po tym czasie smaż mięso na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety zdejmij na ogrzany talerz, oprósz solą i przykryj folią aluminiową.
- Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmaż drobno posiekane szalotki. Po 2-3 minutach dolej do nich wino i gotuj, aż wino odparuje. Uzyskany sos przelej do garnka, dodaj wiśnie, cukier oraz rozmaryn. Gotuj wszystko przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem wyjmij z sosu rozmaryn i dopraw do smaku imbirem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia