Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g sznycli z indyka
sok z 1 pomarańczy
3 sztuki gałązki rozmarynu
3 sztuki rozgniecione ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
- Salsa
150 g drobno pokrojonych śliwek
2 sztuki ogórki gruntowe
1 sztuka czerwona cebula
1/2 sztuki czerwonej papryki
2 łyżki liści kolendry
5 łyżek oliwy z oliwek
sok z limonki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj sok z pomarańczy, 1 łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, sól oraz pieprz. Do powstałej marynaty włóż sznycle i odstaw na 60 minut.
- Śliwki wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, cebulę i paprykę. Następnie dorzuć kolendrę, sok z limonki, oliwę, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
- Zamarynowanego indyka osusz ręcznikiem i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Po 2 minutach dodaj resztę marynaty i podduś przez 5 minut. Gotowe mięso podawaj z salsą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka