Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 360 g schabu
- 1/2 główki kapusty
- 1 sztuka marchewka
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 sztuki gałązki koperku
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki mąki
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę poszatkuj, posól i odstaw na 25 minut. Po tym czasie odciśnij. Dodaj startą marchewkę i posiekany koperek. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny i śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, dodaj do kapusty i wymieszaj.
- Ziemniaki obierz pokrój. Kotlety rozbij tłuczkiem, oprósz solą. Panieruj w rozkłóconym jajku i mące. Smaż na rozgrzanym oleju.
- Pozostały olej rozgrzej na szerokiej patelni, usmaż frytki. Podawaj posypane solą.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia