Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
360 g schabu
1/2 główki kapusty
1 sztuka marchewka
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
3 łyżki soku z cytryny
2-3 sztuki gałązki koperku
1 kg ziemniaków
200 ml oleju rzepakowego
3 łyżki mąki
1 sztuka jajko
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę poszatkuj, posól i odstaw na 25 minut. Po tym czasie odciśnij. Dodaj startą marchewkę i posiekany koperek. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny i śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, dodaj do kapusty i wymieszaj.
- Ziemniaki obierz pokrój. Kotlety rozbij tłuczkiem, oprósz solą. Panieruj w rozkłóconym jajku i mące. Smaż na rozgrzanym oleju.
- Pozostały olej rozgrzej na szerokiej patelni, usmaż frytki. Podawaj posypane solą.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia