Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki schab
kotlety - 1 garść płatki kukurydziane
- 1 łyżka słonecznik ziarna
łuskany - 1 łyżka pestki dyni
łuskane - 1 sztuka jajka
- 5 łyżek olej
- 2 pęczki rzodkiewki
- 2 sztuki dymka ze szczypiorkiem
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1/2 główki sałata radicchio
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 łyżka sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety schabowe oczyść, lekko rozbij i oprósz solą oraz pieprzem. Słonecznik wymieszaj z pestkami dyni oraz pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Jajko wbij do miski i rozkłóć widelcem.
- Na patelni rozgrzej olej. Mięso obtocz w jajku i płatkach wymieszanych z pestkami. Następnie kotlety usmaż z obu stron na rumiano. Gotowe kotlety przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Liście sałaty opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Rzodkiewki umyj, pokrój w plasterki. Ogórek obierz i pokrój w półplasterki. Dymki opłucz i drobno posiekaj. Warzywa oraz zieleninę wymieszaj.
- Oliwę połącz z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polej sałatkę, a następnie delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj razem z kotletem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku