Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 kawałki schab
kotlety - 4 łyżeczki pesto
płaskie - 2 łyżeczki kapary
- 6 sztuk pomidorki koktajlowe
pokrojone w ćwiartki - 1 kulka ser mozzarella
- 1 ząbek czosnek
posiekany - 1 łyżeczka oregano
suszone - 1 łyżka ocet balsamiczny
- 2 łyżki olej
- 1 główka sałata
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- 2 łyżki oleju wymieszaj z 1 łyżką octu balsamicznego, 1 posiekanym ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką suszonego oregano i szczyptą soli oraz pieprzu. Powstałą marynatą natrzyj kotlety schabowe. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij kotlety z lodówki, połóż na rozgrzanej patelni grillowej i piecz przez 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut. Mięso przełóż do naczynia do zapiekania i posmaruj 4 łyżeczkami pesto.
- Na pesto nałóż pokrojoną w plastry mozzarellę oraz ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posyp 2 łyżeczkami kaparów. Kotlety piecz 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Następnie przykryj mięso folią aluminiową i zapiekaj do czasu, aż ser się rozpuści.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku