Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka filet z kurczaka
zmielony1 szklanka marchew
starta1/3 sztuki pietruszka
1/3 sztuki por
1/2 szklanki soczewica czerwona
2 ząbki czosnek
olej
do smażenia1 sztuka jajka
3 łyżki bułka tarta
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka1/3 łyżeczki kumin
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pietruszkę zetrzyj na tarce. Por i czosnek posiekaj. Warzywa wraz z marchewką podsmaż na odrobinie oleju. Następnie podlej 1/3 szklanki wody, przykryj i duś przez 5 minut.
- Soczewicę gotuj przez 8 minut w osolonym wrzątku. Mięso przełóż do miski. Dodaj ostudzoną soczewicę oraz warzywa. Wbij jajko, wymieszaj.
- Masę mięsną dopraw papryką, kuminem, solą oraz pieprzem do smaku. Następnie uformuj małe kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety smaż na odrobinie rozgrzanego oleju z obu stron, aż będą złotego koloru.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku