Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 800 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 sztuka czerstwa kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka duża cebula
- 400 g pieczarek
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- 6-8 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso przełóż do miseczki, dodaj odciśniętą kajzerkę, połowę posiekanej cebuli, jajka oraz musztardę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób na jednolitą masę.
- Pieczarki oczyść, posiekaj, wymieszaj z pozostałą cebulą i podsmaż wszystko na maśle. Dopraw do smaku.
- Z masy mięsnej uformuj placuszki. Na każdy nałóż po porcji pieczarkowego farsz. Dobrze zlep i uformuj owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na rumiano.
Źródło przepisu: Smacznego!