Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
250 g mięso mielone
1/4 sztuki papryka żółta
1 sztuka marchew
10 kawałków kalafior
różyczki1 sztuka jajka
2 łyżki bułka tarta
+do panierowaniasól
do smakupieprz
do smakuprzyprawa uniwersalna
do smaku5 łyżek olej
5 listków bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Następnie przestudź i pokrój w drobną kostkę. Kalafior oczyść zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Odcedź, ostudź i podziel na małe różyczki. Paprykę oczyść z nasion, umyj i pokrój w kostkę.
- Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrób na jednolitą masę. Następnie nabierz porcję mięsa, lekko spłaszcz, nałóż warzywa i zlep mięso formując kotlet. Kontynuuj do wyczerpania składników.
- Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj udekorowane listkami bazylii.
Źródło przepisu: Przyslij przepis