Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- 1/2 sztuki średniej wielkości kalafiora
- 1 sztuka mała cebula
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz ziołowy
- bułka tarta
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kalafiora oderwij liście, podziel go na małe różyczki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, odstaw do ostygnięcia, a następnie rozgnieć go dokładnie widelcem.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do wystygnięcia.
- Do miski włóż mięso mielone, rozgnieciony kalafior, cebulę oraz jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka