Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
60 dag mięsa mielonego
1 sztuka sucha kajzerka
mleko
1 sztuka cebula
1 sztuka jajko
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1 szczypta suszonej szałwii
1 łyżka bułki tartej
pieprz
- Farsz
30 dag pieczarek
2 łyżki masła
tymianek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym maśle, oprósz solą, tymiankiem oraz pieprzem. Smaż do momentu, aż cały sos odparuje.
- Mięso wymieszaj z namoczoną w mleku, odciśniętą kajzerką, jajkiem, bułką tartą, startą na drobnej tarce cebulą i przyprawami.
- Z masy mięsnej uformuj 8 płaskich placków. Na każdy nałóż farsz z pieczarek i uformuj kotleciki. Panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podawaj z mizerią i kuskusem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy