Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g mięso mielone
2 sztuki jajka
1 sztuka papryka
1/2 pęczki natka pietruszki
250 g pieczarki
3 ząbki czosnek
3 łyżki bułka tarta
1 łyżeczka maggi
1 sztuka cebula
sól
do smakupieprz
do smaku5 łyżek olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki. Wbij 2 jajka i dodaj bułkę tartą oraz zmiażdżony czosnek. Dopraw solą, pieprzem i maggi. Całość wyrób na jednolitą masę.
- Z masy mięsnej uformuj kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku