Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
450 g mięso mielone
wieprzowe2 ząbki czosnek
1 sztuka jajka
1 łyżka bułka tarta
czubata6 sztuk pomidory suszone
połówki3 plastry ser camembert
3 łyżki olej
6 sztuk ziemniaki
małe2 łyżeczki zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki czosnek niedźwiedzi
suszony1/3 łyżeczki pieprz
świeżo mielonysól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj bez obierania i pokrój w ćwiartki. Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj 2 szczypty soli, 1 łyżkę oleju, 2 łyżeczki suszonych ziół i czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj, po czym rozłóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Piecz pod przykryciem w 200 st. C przez 25 minut.
- Mięso przełóż do miski. Dodaj 5 łyżek wody, rozgnieciony czosnek, jajko, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Masę mięsną podziel na 3 części i uformuj z nich cienkie placki. Na środku każdej porcji mięsa ułóż 2 pomidory suszone i kawałek sera.
- Wilgotnymi dłońmi sklej placki i uformuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim z obu stron przygotowane kotlety. Po 25 minutach pieczenia ziemniaków zdejmij z nich pokrywkę i dołóż kotlety. Mięso i ziemniaki piecz jeszcze 20 minut w 200 st. C. Faszerowane kotlety podawaj z ziemniakami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku