Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 7 osób
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 sztuka jajko
- tłuszcz do formy
- 1 sztuka biała cebula
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1 sztuka czerstwa bułka kajzerka
- 150 ml mleka
- gałka muszkatołowa do smaku
- 1 sztuka kulka sera mozzarella
- sól
- pieprz
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- smalec do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski włóż czerstwą kajzerkę i podlej ją 150 ml mleka tak, żeby bułka całkowicie nim nasiąkła.
- Do miski z mięsem i pokrojoną w kostkę białą cebulą dodaj odciśniętą bułkę, jajko i 3 łyżki bułki tartej.
- Mięso wyrób ręką. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie uformuj 7 kotlecików i obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej porcję smalcu i usmaż wszystkie kotlety.
- Każdego kotleta przekrój na pół i spody ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
- Na spodach kotletów połóż krążki czerwonej cebuli, plastry mozzarelli i wierzchy kotletów. Zapiekaj do rozpuszczenia sera.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku