Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g mięsa mielonego
- 740 g ziemniaków
- 1 sztuka cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 1-2 sztuki gałązki koperku
- sól
- pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój w ósemki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
- Mięso przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2 łyżki bułki tartej i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj 8 kotletów, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.
- Ziemniaki podsmaż na łyżce oleju. Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na cienkie paski, skrop olejem i posyp posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia