Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
360 g schab
3 łyżki mąka
1 sztuka jajka
1 kg ziemniaki
60 g śmietana
2 sztuki ogórek zielony
200 g jogurt grecki
4 łyżki olej rzepakowy
3 gałązki szczypior
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Do ugotowanych ziemniaków dodaj śmietanę i rozgnieć wszystko dokładnie tłuczkiem.
- Schab pokrój na kotlety, rozbij tłuczkiem i oprósz solą. tak przygotowane mięso panieruj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i znów w mące. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Ogórki obierz, pokrój w plastry. Dodaj jogurt i posiekany szczypiorek. Wymieszaj. Podawaj jako dodatek do schabowego i puree.
Źródło przepisu: Moje smaki życia