Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kawałki schab
kotlety z kością i tłuszczem8 ząbków czosnek
10 listków szałwia
5 łyżek miód
płynnysól gruboziarnista
do smakupieprz
do smaku1 łyżeczka smalec
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety umyj, osusz. Tłuszcz na kotletach ponacinaj w kratkę. 2. Czosnek obierz, rozgnieć ząbki ręką i podsmaż go na rozgrzanym smalcu. Następnie zdejmij czosnek z patelni, a na rozgrzany tłuszcz wrzuć mięso. Najpierw połóż je tłuszczem w dół. Kiedy tłuszcz się zrumieni, połóż kotlety płasko na patelni i smaż po 4 minuty z każdej strony.
- Po tym czasie kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj podsmażony czosnek, listki szałwii oraz sól. Na koniec skrop mięso miodem. Piecz przez 10 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka