Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g mięsa wieprzowego bez kości
- 4 sztuki średnie ziemniaki
- 4 łyżki mąki
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
- 200 ml oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso oczyść i pokrój w 4 plastry podobnej wielkości. Lekko rozbij, po czym natrzyj przyprawą uniwersalną oraz pieprzem. Kotlety natnij w kilku miejscach na krawędziach, a następnie odstaw w chłodne miejsce.
- Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj. Odlej nadmiar wody. Dodaj mąkę, jajko oraz majeranek. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i połącz z ziemniakami.
- Składniki dokładnie wymieszaj, po czym dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie kotlety obtocz w cieście ziemniaczanym.
- Na patelni rozgrzej olej. Przygotowane kotlety usmaż na wolnym ogniu na złoto, po czym wyłóż je na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku