Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filety z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 sztuka jajko
- 100 g sera żółtego
- 1 szczypta ostrej papryki
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i rozbij za pomocą tłuczka. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim filety. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka. Odstaw do lodówki.
- Mleko zmiksuj z jajkiem, mąką i szczyptą ostrej papryki oraz przyprawy do kurczaka. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj zawartość naczynia i dokładnie wymieszaj. W przygotowanym cieście zanurz wszystkie kawałki mięsa.
- Na patelni rozgrzej olej. Filety smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety podawaj z pokrojonymi pomidorami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku