Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka bułka pszenna
czerstwa50 ml mleko
2 sztuki cebula
600 g mięso mielone
1 sztuka jajka
1 łyżka musztarda
dijon1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodkaolej
do smażenia50 g boczek
200 g grzyby
świeże2 łyżki mąka
200 g śmietana kremówka
5 gałązek tymianek
4 łyżki żurawina
marynowanasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę pokrój na kawałki i zalej mlekiem. Następnie dodaj do niej 1 drobno pokrojoną cebulę, mięso mielone, jajko oraz musztardę. Dopraw do smaku papryką i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z masy mięsnej uformuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim przygotowane kotlety. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim pozostałą posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek.
- Do cebuli i boczku dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś razem przez 5 minut.
- Zawartość patelni oprósz mąką i wymieszaj. Dolej 500 ml wody i całość gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec do sosu wlej kremówkę i dodaj listki tymianku. Dopraw do smaku i podgrzej w nim kotlety. Przed podaniem danie posyp 4 łyżkami marynowanej żurawiny.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku