Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.11.2020 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kotlety w sosie śmietanowo-grzybowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kotlety w sosie śmietanowo-grzybowym najlepiej podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  bułka pszenna
    czerstwa
  • 50 ml  mleko
  • 2 sztuki  cebula
  • 600 g  mięso mielone
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 łyżka  musztarda
    dijon
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • olej
    do smażenia
  • 50 g  boczek
  • 200 g  grzyby
    świeże
  • 2 łyżki  mąka
  • 200 g  śmietana kremówka
  • 5 gałązek  tymianek
  • 4 łyżki  żurawina
    marynowana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Bułkę pokrój na kawałki i zalej mlekiem. Następnie dodaj do niej 1 drobno pokrojoną cebulę, mięso mielone, jajko oraz musztardę. Dopraw do smaku papryką i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Z masy mięsnej uformuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim przygotowane kotlety. Odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim pozostałą posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek.
  4. Do cebuli i boczku dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś razem przez 5 minut.
  5. Zawartość patelni oprósz mąką i wymieszaj. Dolej 500 ml wody i całość gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec do sosu wlej kremówkę i dodaj listki tymianku. Dopraw do smaku i podgrzej w nim kotlety. Przed podaniem danie posyp 4 łyżkami marynowanej żurawiny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 9


Zobacz więcej na temat:

kotletyprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE