Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kotlety wieprzowe z oryginalnym puree


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  ziemniaków
  • 2 sztuki jabłka
  • 2 sztuki cebule
  • 80 g  masła + 2 łyżki
  • 1 łyżka  cukru
  • 300-350 ml  bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 4 sztuki duże kotlety wieprzowe
  • 250 ml  soku jabłkowego
  • 3-4 łyżki  mąki
  • 500 g  marchewki
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki i jabłka obierz, umyj. Z jabłek wydrąż gniazda nasienne. Składniki drobno pokrój.
  2. 1 cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na 20 g masła. Dodaj cukier i lekko skarmelizuj. Następnie dorzuć ziemniaki i jabłka. Podsmaż razem, po czym zalej bulionem i gotuj do miękkości. Odcedź. Dodaj 60 g masła i zagnieć. Puree dopraw do smaku gałką muszkatołową i solą.
  3. Kotlety oczyść i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Na pozostałym na patelni tłuszczu po smażeniu kotletów, podsmaż 1 posiekaną cebulę.
  4. Kotlety ponownie włóż na patelnię. Zalej bulionem oraz sokiem i duś do miękkości. Powstały sos zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku.
  5. Marchewki oczyść i pokrój w cienkie słupki. Obgotuj krótko w osolonej wodzie, wyjmij, osącz i podsmaż na pozostałym maśle. Dopraw.
  6. Kotlety podawaj z puree ziemniaczano-jabłkowym oraz duszoną marchewką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE