Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g ziemniaków
2 sztuki jabłka
2 sztuki cebule
80 g masła + 2 łyżki
1 łyżka cukru
300-350 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
4 sztuki duże kotlety wieprzowe
250 ml soku jabłkowego
3-4 łyżki mąki
500 g marchewki
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i jabłka obierz, umyj. Z jabłek wydrąż gniazda nasienne. Składniki drobno pokrój.
- 1 cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na 20 g masła. Dodaj cukier i lekko skarmelizuj. Następnie dorzuć ziemniaki i jabłka. Podsmaż razem, po czym zalej bulionem i gotuj do miękkości. Odcedź. Dodaj 60 g masła i zagnieć. Puree dopraw do smaku gałką muszkatołową i solą.
- Kotlety oczyść i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Na pozostałym na patelni tłuszczu po smażeniu kotletów, podsmaż 1 posiekaną cebulę.
- Kotlety ponownie włóż na patelnię. Zalej bulionem oraz sokiem i duś do miękkości. Powstały sos zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku.
- Marchewki oczyść i pokrój w cienkie słupki. Obgotuj krótko w osolonej wodzie, wyjmij, osącz i podsmaż na pozostałym maśle. Dopraw.
- Kotlety podawaj z puree ziemniaczano-jabłkowym oraz duszoną marchewką.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku