Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
400 g wołowiny
1 sztuka podwójna pierś z kurczaka
2 sztuki kajzerki
1 sztuka jajko
1 sztuka żółtko
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
- Dodatkowo
1 łyżka oleju
3 sztuki ziemniaki
1-2 szklanki bulionu warzywnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Kajzerki namocz w szklance wody, odciśnij i zmiel razem z wołowiną.
- Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju i dodaj do masy mięsnej.
- Do zmielonego mięsa dodaj pokrojonego kurczaka, jajko oraz żółtko i wymieszaj.
- Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na wstążki.
- Wilgotnymi rękami formuj z mięsa kotlety i owijaj je wstążkami z ziemniaków. Kotlety przełóż do garnka, zalej bulionem i duś 20 minut.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia