Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
Masa mięsno-kapuściana
500 g mięsa mielonego wołowo-drobiowego
500 g drobno poszatkowanej białej kapusty
1 ząbek czosnku
1 sztuka marchewka
1 sztuka cebula
2 sztuki jajka
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki płatków ryżowych
1 łyżka posiekanej bazylii
1 ząbek czosnku
- Sos pomidorowy
750 g pomidorów bez skórki z puszki
1 sztuka cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki ostrego keczupu
1 sztuka szkl. bulionu
2 łyżki posiekanych listków oregano
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masa mięsno-kapuściana: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Do miski przełóż mięso, dodaj poszatkowaną kapustę, czosnek, marchew i cebulę. Dorzuć jajka, bułkę, płatki oraz bazylię. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Odstaw na godzinę.
- Sos pomidorowy: Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, zmiksuj w blenderze. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj pomidory i keczup. Duś wszystko przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolej bulion, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
- Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym: Wymieszaj masę mięsno-kapuścianą i formuj z niej kulki. Kotleciki wrzuć do gotującego się sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia