Dzisiaj jest: Niedziela, 12.07.2020 Imieniny: Jana i Gwalberta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • Masa mięsno-kapuściana
  • 500 g  mięsa mielonego wołowo-drobiowego
  • 500 g  drobno poszatkowanej białej kapusty
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • 4 łyżki  płatków ryżowych
  • 1 łyżka  posiekanej bazylii
  • 1 ząbek  czosnku
    Sos pomidorowy
  • 750 g  pomidorów bez skórki z puszki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  ostrego keczupu
  • 1 sztuka szkl. bulionu
  • 2 łyżki  posiekanych listków oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Masa mięsno-kapuściana: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Do miski przełóż mięso, dodaj poszatkowaną kapustę, czosnek, marchew i cebulę. Dorzuć jajka, bułkę, płatki oraz bazylię. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Odstaw na godzinę.
  3. Sos pomidorowy: Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, zmiksuj w blenderze. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj pomidory i keczup. Duś wszystko przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolej bulion, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
  4. Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym: Wymieszaj masę mięsno-kapuścianą i formuj z niej kulki. Kotleciki wrzuć do gotującego się sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE