Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Masa mięsno-kapuściana
- 500 g mięsa mielonego wołowo-drobiowego
- 500 g drobno poszatkowanej białej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki płatków ryżowych
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- Sos pomidorowy
- 750 g pomidorów bez skórki z puszki
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ostrego keczupu
- 1 sztuka szkl. bulionu
- 2 łyżki posiekanych listków oregano
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masa mięsno-kapuściana: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Do miski przełóż mięso, dodaj poszatkowaną kapustę, czosnek, marchew i cebulę. Dorzuć jajka, bułkę, płatki oraz bazylię. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Odstaw na godzinę.
- Sos pomidorowy: Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, zmiksuj w blenderze. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj pomidory i keczup. Duś wszystko przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolej bulion, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
- Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym: Wymieszaj masę mięsno-kapuścianą i formuj z niej kulki. Kotleciki wrzuć do gotującego się sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia