Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 50-60 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 sztuka jajko
- kilka łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę gryczaną ugotuj w 2 szklankach osolonej wody. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Mięso mielone wyłóż do miski. Dodaj przestudzoną kaszę, jajko, 1 łyżkę bułki tartej oraz przyprawy. Wyrób wszystko na jednolitą masę. Z masy mięsnej formuj średniej wielkości kotleciki. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.
Źródło przepisu: przyślij przepis!