Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 sztuki jajka
- 4 łyżki oleju + kilka łyżek do smażenia
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej w proszku
- 2 łyżeczki papryki mielonej
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki przyprawy uniwersalnej w płynie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj ją do kurczaka. Dopraw wszystko przyprawą uniwersalną w płynie i proszku, papryką mieloną i skrop olejem. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
- Jajka wymieszaj z 4 łyżkami mąki. Następnie dodaj zamarynowanego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę nakładaj łyżką na rozgrzany olej formując okrągłe placki. Smaż na rumiany kolor.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników