Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki piersi z kurczaka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 sztuki jajka
4 łyżki oleju + kilka łyżek do smażenia
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej w proszku
2 łyżeczki papryki mielonej
1 sztuka cebula
2 łyżki przyprawy uniwersalnej w płynie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj ją do kurczaka. Dopraw wszystko przyprawą uniwersalną w płynie i proszku, papryką mieloną i skrop olejem. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
- Jajka wymieszaj z 4 łyżkami mąki. Następnie dodaj zamarynowanego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę nakładaj łyżką na rozgrzany olej formując okrągłe placki. Smaż na rumiany kolor.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników