Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania kotletów
- sól
- olej
- pieprz
- 2 łyżki przyprawy do dań meksykańskich
- 350 g mrożonej mieszanki marchewki i groszku
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj marchew i groszek. Duś wszystko przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj jajka, kaszę manną i 2 łyżki bułki tartej. Dopraw przyprawą do dań meksykańskich, solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
- Z tak przygotowanej masy formuj małe placki, na ich środek wyłóż farsz groszkowo-marchewkowy i formuj kulki. Gotowe kotlety obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Źródło przepisu: przyślij przepis!