Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
60 dag mięsa mielonego
3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
słodka mielona papryka
kminek mielony
sól
pieprz
5 dag żółtego sera
2 sztuki jajka
2 łyżki płatków z amarantusa
2 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka oliwy do smażenia
10 dag pieczarek
1 sztuka cebula
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki zetrzyj na tarce i dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją razem z pieczarkami. Ser żółty pokrój w kostkę.
- Mięso włóż do miski, dodaj przyprawy, otręby, płatki z amarantusa i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj jajka oraz pieczarki z cebulą i ponownie wymieszaj.
- Z masy mięsnej formuj kulki, spłaszczaj i na środek każdej połóż po kostce sera. Następnie formuj kotlety tak, aby przykryć ser.
- Gotowe kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!