Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kotlety wieprzowe
- 1 łyżka przyprawa do grilla
- 2 gałązki rozmaryn
- olej
- 2 łyżki cukier
- 250 ml wino czerwone wytrawne
- 200 g winogrona czerwone
bez pestek - 50 g imbir
- 50 g masło
- 1 sztuka pomarańcze
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety wieprzowe dokładnie opłucz, osusz i oczyść z błon. Następnie delikatnie rozbij tłuczkiem, posyp przyprawą do grilla, mielonym pieprzem i solą. Listki rozmarynu oderwij i drobno posiekaj. Dodaj do mięsa. Kotlety skrop olejem i odstaw do schłodzenia.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim z obu stron kotlety. Następnie przełóż mięso na talerz i trzymaj w cieple. Winogrona oderwij z kiści, a następnie dokładnie opłucz i osusz. Pokrój je na cienkie plasterki.
- Na patelni skarmelizuj cukier. Stale mieszając, dolewaj czerwone wino i całość podgotuj. Dodaj plasterki winogron, pokrojony w kostkę imbir i kawałki masła. Na koniec sos dopraw sokiem wyciśniętym z pomarańczy i przez chwilę gotuj.
- Usmażone kotlety wieprzowe włóż do sosu i krótko podgrzewaj.
Źródło przepisu: Smacznego!