Dzisiaj jest: Czwartek, 20.01.2022 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kotlety ziemniaczane z farszem mięsnym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeśli farsz do kotletów ziemniaczanych będzie zbyt suchy, można dolać do niego odrobinę oleju ze smażenia cebuli. Danie świetnie smakuje również z sosem grzybowym.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  ziemniaki
    ugotowane i przeciśnięte przez praskę
  • 2 sztuki  jajka
    średniej wielkości
  • 1/3 łyżeczki  sól
  • 1/4 łyżeczki  pieprz
  • 1 szklanka  mąka
    + do podsypywania i obtoczenia
    Farsz:
  • 200 g  mięso
    ugotowane, wieprzowe lub drobiowe
  • 1 sztuka  cebula
  • 4 sztuki  pieczarki
  • papryka (przyprawa)
    ostra, do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Dodatkowo:
  • olej
    do smażenia
  • natka pietruszki
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso zmiel w maszynce. Pieczarki i cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Składniki dodaj do mięsa, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.
  2. Ziemniaki połącz z jajkami oraz mąką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób ciasto.
  3. Blat posyp mąką i wyłóż ciasto. Odrywaj po kawałku, formując placki. Na środku każdego zrób wgłębienie i wypełnij je mięsnym farszem. Nałóż drugi placek i zlep brzegi.
  4. Tak przygotowane kotlety obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posyp kotlety posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 25


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE