Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g ziemniaki
400 g kapusta kiszona
po odciśnięciu1 sztuka jajka
2 łyżki mąka
czubate250 g mięso mielone
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnek
1/2 sztuki cukinia
1 sztuka papryka czerwona
400 ml przecier pomidorowy
5 łyżek olej rzepakowy
2 łyżki jogurt grecki
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę oczyść z nasion, umyj i razem z cukinią pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez chwilę. Następnie dodaj mięso mielone.
- Gdy mięso straci czerwony kolor, dodaj przecier pomidorowy, 4 łyżki wody, sól oraz pieprz. Przykryj wszystko pokrywką i duś przez 30 minut.
- Przestudzone ziemniaki rozgnieć widelcem. Dodaj do nich odciśniętą kapustę, jajko oraz mąkę. Wyrób jednolite ciasto i uformuj z niego kotleciki.
- Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem mięsnym i jogurtem greckim.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia