Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1.5 kg ziemniaków
2 sztuki cebule
150 g kiełbasy podwawelskiej
2 łyżki oleju
165 g śmietany 18%
6 łyżek wody
2 sztuki gałązki natki pietruszki
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż razem z kiełbasą na rozgrzanym oleju.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość cienkie plastry. Śmietanę wymieszaj z wodą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Dno wyłóż plastrami ziemniaków. Na wierzch ułóż część kiełbasy z cebulą i polej częścią śmietany. Powtórz czynności do wyczerpania składników.
- Tak przygotowaną zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz 2-2,5 godziny w 190 st. C. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, by zrumienić wierzch. Podawaj z gęstym jogurtem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia