Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kremowa zapiekanka ziemniaczana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 kg  ziemniaków
  • 2 sztuki cebule
  • 150 g  kiełbasy podwawelskiej
  • 2 łyżki  oleju
  • 165 g  śmietany 18%
  • 6 łyżek  wody
  • 2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 200 g  jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż razem z kiełbasą na rozgrzanym oleju.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość cienkie plastry. Śmietanę wymieszaj z wodą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Dno wyłóż plastrami ziemniaków. Na wierzch ułóż część kiełbasy z cebulą i polej częścią śmietany. Powtórz czynności do wyczerpania składników.
  4. Tak przygotowaną zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz 2-2,5 godziny w 190 st. C. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, by zrumienić wierzch. Podawaj z gęstym jogurtem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE