Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g mięso mielone
- 1 ząbek czosnek
- 1 gałązka natka pietruszki
- 1 sztuka jajka
- 1 łyżka mąka
- 2 łyżki olej
- 100 ml przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka chrzan
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Z uzyskanej masy mięsnej uformuj kotleciki. Obtocz je w mące i smaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
- Zrumienione kotleciki przełóż na blachę do pieczenia i podpiecz w nagrzanym piekarniku.
- Przecier wymieszaj z chrzanem i przyprawami. Podawaj do krokietów.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia