Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
- 2 sztuki surowe jajka
- 600 g ziemniaków
- 100 g sera żółtego np. edamskiego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- olej do smażenia
- 100 g boczku
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte ziemniaki oraz ugotowane na twardo jajka obierz. Ziemniaki i ser żółty zetrzyj do miski. Jajka pokrój w małą kostkę i wraz z drobno posiekaną natką pietruszki dodaj do ziemniaków i sera żółtego.
- Do składników dołóż surowe jajka. Masę wymieszaj. W razie potrzeby ciasto zagęść bułką tartą. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Z ciasta formuj małe krokiety i smaż je na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto. Wyłóż je na ręcznik papierowy i osącz z nadmiaru tłuszczu.
- Boczek pokrój w cienkie plastry i owiń nim krokiety. Następnie wyłóż je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piecz 10 minut w piekarniku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku