Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 sztuki jajka
1.5 szklanek mąki
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki soli
pieprz
- Farsz
1 sztuka filet z kurczaka
2 sztuki duże pory
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki cząbru
sól
- Dodatkowo
1 sztuka jajko
bułka tarta
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do wody z mlekiem dodaj jajka, mąkę, oregano oraz sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię i usmaż naleśniki.
- Farsz: Pory pokrój na talarki i uduś na oleju z odrobiną soli. Gdy zmiękną, zdejmij z patelni i usmaż na niej pokrojony w drobną kostkę filet z kurczaka. Połącz wszystko i dodaj cząber.
- Na naleśniki nałóż farsz i zwiń krokiety. Zanurz je w rozmąconym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka