Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 sztuki jajka
- 1.5 szklanek mąki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz
- Farsz
- 1 sztuka filet z kurczaka
- 2 sztuki duże pory
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cząbru
- sól
- Dodatkowo
- 1 sztuka jajko
- bułka tarta
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do wody z mlekiem dodaj jajka, mąkę, oregano oraz sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię i usmaż naleśniki.
- Farsz: Pory pokrój na talarki i uduś na oleju z odrobiną soli. Gdy zmiękną, zdejmij z patelni i usmaż na niej pokrojony w drobną kostkę filet z kurczaka. Połącz wszystko i dodaj cząber.
- Na naleśniki nałóż farsz i zwiń krokiety. Zanurz je w rozmąconym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka