Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto naleśnikowe
500 ml mleka
250 g mąki
2 sztuki jajka
1 szczypta soli
- Farsz
500 g mielonego mięsa
1 sztuka średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 sztuka jajko
1 łyżka natki pietruszki
1 szczypta bazylii
1 szczypta tymianku
pieprz
sól
- Panierka
1 sztuka jajko
100 g bułki tartej
- Sos
1 sztuka puszka krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu
1 łyżka masła
- Dodatkowo
4 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko, jajka, mąkę i sól zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 20 minut, a następnie usmaż naleśniki na odrobinie rozgrzanego oleju. Odstaw naleśniki do ostygnięcia.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso, czosnek, sól, pieprz, bazylię, tymianek i smaż wszystko przez 10 minut.
- Podsmażone mięso odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj jajko, bułkę tartą oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Nakładaj farsz na naleśniki i zawijaj je.
- Pomidory podsmaż na łyżce oleju. Dodaj koncentrat, bulion, bazylię i tymianek. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj łyżkę masła.
- Panieruj krokiety w jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Podawaj polane sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka