Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 łyżki bułka tarta
- 400 ml mleko
- 4 sztuki jajka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 210 g mąka
+kilka łyżek - olej
do smażenia - 1 sztuka cebula
- 300 g mięso mielone
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka, mielona - 100 g pomidory
obrane - 1 sztuka papryka zielona
- 50 g śmietana
- 2 łyżki natka pietruszki
posiekana
|
|
Sposób przyrządzania:
- 2 jajka połącz z mlekiem i szczyptą soli. Dodaj 210 g mąki i mieszaj do uzyskania rzadkiej masy o gładkiej konsystencji. Z przygotowanego ciasta na rozgrzanym oleju usmaż cienkie naleśniki.
- Na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i podsmaż mieszając od czasu do czasu. Dopraw mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Całość duś przez 15 minut. Wlej śmietanę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Starannie wymieszaj.
- Zrumienione placki posmaruj przygotowanym farszem, po czym zwiń w ruloniki. Brzegi dobrze sklej, by podczas smażenia nie wypłyną farsz, a naleśniki się nie rozpadły.
- Zrolowane naleśniki obtocz najpierw w mące, następnie w 2 rozkłóconych jajkach i na końcu w bułce tartej.
- Krokiety usmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią, wyłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku