Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka królik
- 2 sztuki cebule
- majeranek
- vegeta
- 2-3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Królika włóż na kilka dni do zamrażalnika, co sprawi że mięso będzie bardziej kruche. Następnie rozmroź królika i poporcjuj. Następnie na godzinę włóż mięso do wody. Po tym czasie osusz i oprósz solą oraz pieprzem.
- Przyprawionego królika podsmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie miał złoty kolor. Dodaj pokrojone w półplasterki cebule. Oprósz vegetą oraz majerankiem. Podlej wszystko wodą i duś do miękkości.
- Następnie mięso wyjmij i podsmaż na rozgrzanej patelni na rumiano. Powstały sos zagęść mąką. Królika podawaj razem z sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka