Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka jajko
1 szklanka maślanki
1.5 kg kurczaka, podzielonego na 6 kawałków
1 szklanka mąki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki soli
2 łyżki czerwonej papryki
1 łyżka soli cebulowej
1 łyżeczka czosnku w proszku
2 łyżki glutaminianu sodu
olej do smażenia / frytura
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połącz jajko i maślankę w dużej misce. Zanurz kawałki kurczaka w mieszance.
- Dodaj mąkę do oddzielnej miseczki i dodaj do niej wszystkie zioła i przyprawy.
- Opanieruj dokładnie kawałki kurczaka w mące.
- Podrzej do 185 stopni olej we frytownicy.
- Włóż powoli 3 kawałki kurczaka za pomocą koszyka do rozgrzanej fytownicy.
- Smaż 8 do 10 minut, aż kurczak nabierze złotego koloru i dokładnie się przesmaży.
- Wyjmij usmażonego kurczaka na talerz z papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Powtórz tą samą procedurę z pozostałymi 3 kawałkami.
- Polecam podawać ze sosem słodko kwaśnym.