Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.5 kg kurczak
pałki lub podudzia1 sztuka por
duża1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka cebula biała
2 łyżki masło klarowane
sól
do smakupieprz
do smakupapryka (przyprawa)
ostra, do smakurozmaryn
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz. Następnie oprósz mięso solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Tak przygotowanego kurczaka ułóż w szerokim garnku, na rozgrzanym tłuszczu.
- Cebulę i por obierz, pokrój w talarki. Paprykę oczyść z nasion, umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do kurczaka i podlej wodą, by mięso było w połowie zanurzone.
- Duś pod przykryciem przez 50 minut. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, danie jest gotowe. Kurczaka podawaj z warzywami.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka