Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kurczak (1,4 kg)
- 3 łyżki masła
- 20 dag mięsa mielonego
- 1 sztuka bułka kajzerka
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- mleko
- 1 sztuka cebula
- cukier
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, natrzyj masłem, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka w środku i na zewnątrz. Schłodź.
- Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż i przestudź.
- Mięso mielone wymieszaj z odciśniętą bułką, jajkiem, natką pietruszki, resztą miękkiego masła, 2-3 łyżkami zimnej wody, bułką tartą i podsmażoną cebulą. Dopraw masę do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
- Kurczaka napełnij masą mięsną i zaszyj otwór. Ułóż w natłuszczonej brytfannie. Podlej 1/2 szklanki wody. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C. Od czasu do czasu polewaj powstałym sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka