Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka kurczak (1,5kg)
- 2 sztuki duże gruszki
- 3 sztuki średnie jabłka
- 6 sztuk długich plastrów wędzonego boczku
- tymianek
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- 2 sztuki czubate łyżki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka opłucz, osusz, natrzyj przyprawą do kurczaka, pieprzem i tymiankiem.
- Gruszki i jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Tak przygotowanymi owocami nafaszeruj kurczaka i zepnij go wykałaczkami.
- Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż go kilkucentymetrowymi kawałkami boczku i wlej 1/2 szklanki wody. Piecz w temperaturze 190 st. C przez 90 minut, od czasu do czasu polewając kurczaka powstałym sosem.
- Pozostałe jabłka usmaż na maśle, obłóż nimi kurczaka i piecz przez kolejne 20 minut.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy