Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak faszerowany pieczony w boczku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka kurczak (1,5kg)
  • 2 sztuki duże gruszki
  • 3 sztuki średnie jabłka
  • 6 sztuk długich plastrów wędzonego boczku
  • tymianek
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • 2 sztuki czubate łyżki masła

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka opłucz, osusz, natrzyj przyprawą do kurczaka, pieprzem i tymiankiem.
  2. Gruszki i jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Tak przygotowanymi owocami nafaszeruj kurczaka i zepnij go wykałaczkami.
  3. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż go kilkucentymetrowymi kawałkami boczku i wlej 1/2 szklanki wody. Piecz w temperaturze 190 st. C przez 90 minut, od czasu do czasu polewając kurczaka powstałym sosem.
  4. Pozostałe jabłka usmaż na maśle, obłóż nimi kurczaka i piecz przez kolejne 20 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE