Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki pierś kurczaka
po ok. 150 g - 1 sztuka pomidory
duży - 2 sztuki cebula biała
- 2 ząbki czosnek
- 70 g orzechy włoskie
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka zielona
- 2 sztuki chili papryczka
zielone - 2 łyżki masło klarowane
- sól
do smaku - pieprz cayenne
do smaku - 400 ml bulion drobiowy
- tabasco
do smaku, kilka kropli - 1.5 łyżek ocet winny
- 60 g ser gouda
|
|
Sposób przyrządzania:
- Opłucz filety z piersi kurczaka w zimnej wodzie i osusz je papierowym ręcznikiem.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki, usuń sok z pestkami, a miąższ pokrój w dużą kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój na grube kawałki i wraz z pomidorem oraz orzechami włoskimi zmiksuj na puree.
- Przekrój paprykę i papryczkę chili wzdłuż na pół, po czym oczyść z nasion i gniazd nasiennych.
- Papryki pokrój na kawałki, a chili w cienkie paseczki.
- Rozgrzej na dużej patelni masło klarowane, podsmaż na nim filety z piersi kurczaka, po czym wyjmij je, dopraw solą i pieprzem cayenne.
- Włóż na patelnię puree z pomidora, dodaj zwykłą paprykę i chili, a następnie wlej bulion drobiowy.
- Dopraw warzywa do smaku sosem tabasco, octem, solą i pieprzem cayenne.
- Dołóż filety, przykryj i duś przez 15-20 minut.
- 0. Zetrzyj grubo ser, posyp nim piersi kurczaka, przykryj naczynie i poczekaj z podaniem ok. 5 minut, aż ser się roztopi.