Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
30 dag mięsa mielonego
10 sztuk pieczarek
2-3 sztuki cebule
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
szynka parmeńska
natka pietruszki
zioła prowansalskie
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierś kurczaka rozbij cieniutko i lekko posól.
- Mięso mielone podsmaż na patelni z posiekaną cebulą i pokrojonymi pieczarkami. Dodaj zioła prowansalskie i przecier pomidorowy. Mocno przypraw.
- Na rozbitą pierś wyłóż masę mięsną i posyp obficie zieloną pietruszką. Zwiń roladkę. Owiń ją folią spożywczą i mocno zwiąż na końcach, by wyglądała jak cukierek.
- Zagotuj wodę i włóż do niej roladkę na około 10 minut, po 5 minutach odwróć. Z ugotowanej roladki usuń folię i przestudź.
- Na desce rozłóż szynkę parmeńską i zawiń w nią ugotowane roladki, umocuj wykałaczkami. Obsmaż na 2-3 łyżkach oleju.
- Pokrój roladkę skośnie i podawaj z warzywami ugotowanymi na parze i sosem pieczeniowym lub pieczarkowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka