Dzisiaj jest: Czwartek, 30.06.2022 Imieniny: Emilii i Lucyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Kurczak pachnący estragonem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka średni kurczak
  • 1 kg  małych ziemniaków
  • 10 dag  masła
  • 7 łyżek  posiekanego estragonu
  • sok z całej cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka opłucz, osusz i natrzyj solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstaw na 60 minut do lodówki.
  2. Masło rozpuść i połącz z estragonem.
  3. Schłodzonego kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj częścią masła z estragonem. Wstaw naczynie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 45 minut, co jakiś czas smarując masłem mięso.
  4. Na 25 minut przed końcem pieczenia obłóż kurczaka obranymi ziemniakami, posmaruj je masłem i oprósz solą oraz pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE