Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka średni kurczak
1 kg małych ziemniaków
10 dag masła
7 łyżek posiekanego estragonu
sok z całej cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka opłucz, osusz i natrzyj solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstaw na 60 minut do lodówki.
- Masło rozpuść i połącz z estragonem.
- Schłodzonego kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj częścią masła z estragonem. Wstaw naczynie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 45 minut, co jakiś czas smarując masłem mięso.
- Na 25 minut przed końcem pieczenia obłóż kurczaka obranymi ziemniakami, posmaruj je masłem i oprósz solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy