Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg kurczak
udka1/4 szklanki miód
1/4 szklanki musztarda
francuska2 łyżki musztarda
ostra2 łyżki ocet winny
2 łyżki olej
3 ząbki czosnek
1 sztuka cebula
5 gałązek rozmaryn
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Miód przełóż do miski. Dodaj musztardy, olej, ocet, sól oraz pieprz i wymieszaj na jednolitą masę.
- Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu ułóż cebulę, czosnek i rozmaryn. Przykryj folią aluminiową i piecz 40 minut w 200 st. C. Podczas pieczenia od czasu do czasu polej mięso powstałym sosem.
- Po tym czasie zdejmij folię, podlej kurczaka powstałym sosem i piecz jeszcze 20 minut.
Źródło przepisu: Przyslij przepis