Dzisiaj jest: Sobota, 02.12.2023 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak pieczony w sosie miodowo-musztardowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pieczonego kurczaka w sosie miodowo-musztardowym najlepiej podawać z ryżem lub gotowanymi ziemniakami.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  kurczak
    udka
  • 1/4 szklanki  miód
  • 1/4 szklanki  musztarda
    francuska
  • 2 łyżki  musztarda
    ostra
  • 2 łyżki  ocet winny
  • 2 łyżki  olej
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  cebula
  • 5 gałązek  rozmaryn
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Miód przełóż do miski. Dodaj musztardy, olej, ocet, sól oraz pieprz i wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu ułóż cebulę, czosnek i rozmaryn. Przykryj folią aluminiową i piecz 40 minut w 200 st. C. Podczas pieczenia od czasu do czasu polej mięso powstałym sosem.
  3. Po tym czasie zdejmij folię, podlej kurczaka powstałym sosem i piecz jeszcze 20 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE