Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki udka z kurczaka
2 sztuki białe cebule
2 sztuki cebule czosnkowe
8-10 sztuk pomidorków koktajlowych
przyprawa uniwersalna
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżka ostrej papryki mielonej
sól
1-2 łyżki oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka umyj, osusz. W misce wymieszaj majeranek, słodką oraz ostrą paprykę, szczyptę soli, przyprawę uniwersalną oraz oliwę. Powstałą marynatą natrzyj mięso i wstaw na godzinę do lodówki.
- Wszystkie cebule obierz i pokrój w ósemki. Pomidorki umyj, osusz.
- Do naczynia żaroodpornego włóż zamarynowanego kurczaka, pokrojoną cebulę oraz pomidorki. Do pojemnika, w którym marynowało się mięso, wlej odrobinę wody, zamknij, wstrząśnij. Powstałym sosem zalej kurczaka.
- Piecz 60-90 minut do miękkości mięsa. Po 40 minutach odkryj naczynie, by skórka kurczaka się zrumieniła.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników