Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg kurczak
świeży - 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka papryka
- 1 sztuka pomidory
- 1/2 sztuki cebula
- 7 ząbków czosnek
- 300 g ziemniaki
- 1/2 sztuki cytryna
- sól
do smaku - pieprz czarny
mielony, do smaku - 3 łyżki olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą oraz pieprzem i odstaw na godzinę. Po tym czasie do środka włóż kawałki cytryny i ułóż kurczaka w formie do zapiekania nasmarowanej olejem. Piecz 15 minut w 200 st. C, po czym zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 20 minut.
- Warzywa umyj. Ziemniaki pokrój na ćwiartki, paprykę w paski a cukinię i pomidora na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wrzuć tak przygotowane warzywa do miski, skrop łyżką oleju, dodaj nieobrane ząbki czosnku, oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Wyjmij podpieczonego kurczaka z piekarnika, przełóż go na talerz. Do naczynia, w którym piekł się kurczak wrzuć warzywa i ułóż na nich kurczaka. Skrop wszystko olejem i piecz jeszcze 45 minut.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia