Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 350 g fileta z kurczaka
- 1/2 łyżki startego korzenia imbiru
- 1/2 łyżki przyprawy do dań chińskich
- 2 łyżki sosu sojowego
- papryczka chili
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 sztuki dymki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 70 g orzeszków ziemnych
- 1/2 opakowania jajecznego makaronu do dań z woka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety umyj, osusz, pokrój w kostkę. Dopraw mięso imbirem, gałką, przyprawą, sosem sojowym i miodem. Wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Chili umyj, oczyść z nasion i posiekaj razem z dymkami. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Mięso usmaż na rozgrzanym oleju, zdejmij z patelni. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż przez 2 minuty papryczkę chili i orzeszki.
- Następnie dorzuć dymkę i smaż jeszcze minutę. Po tym czasie dodaj marynatę, mięso i makaron. Podgrzewaj, mieszając.
Źródło przepisu: Przyslij przepis