Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
1 sztuka cebula
2 sztuki czerwone papryki
4 ząbki czosnku
4 sztuki pomidory
1 l bulionu warzywnego
100 g białego ryżu długoziarnistego
200 g zielonego groszku konserwowego
100 g czarnych oliwek
2 sztuki liście laurowe
garść posiekanej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanej oliwie. Usmażone mięso zdejmij z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Gdy zmiękną, dodaj posiekany czosnek oraz liście laurowe. Smaż jeszcze 5 minut.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Dodaj do usmażonych warzyw, zalej bulionem, dodaj bazylię. Zagotuj wszystko.
- Gdy bulion się zagotuje, wsyp ryż i duś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodaj groszek, oliwki oraz kurczaka. Duś pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka