Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g piersi z kurczaka ze skórą
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g bułki tartej
- 100 g gruboziarnistej mąki kukurydzianej
- 2-3 sztuki gałązki świeżego tymianku
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso starannie opłukaj i osusz za pomocą ręcznika papierowego, po czym zrumień z dwóch stron na 1 łyżce oliwy z oliwek. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na pozostałej oliwie. Dołóż bułkę tartą oraz mąkę kukurydzianą. Całość starannie wymieszaj i lekko podsmaż. Tymianek opłukaj oraz osusz.
- Do zawartości patelni dodaj listki tymianku (część odłóż do dekoracji). Całość dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Piersi kurczaka ułóż skórą do góry i posyp bułką tartą. Mięso podlej 1/2 l bulionu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz przez 20-30 minut, podlewając od czasu do czasu resztą wywaru. Na koniec potrawę skrop octem balsamicznym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku