Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak pod pierzynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  piersi z kurczaka ze skórą
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 200 g  bułki tartej
  • 100 g  gruboziarnistej mąki kukurydzianej
  • 2-3 sztuki gałązki świeżego tymianku
  • 200 ml  bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka  octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso starannie opłukaj i osusz za pomocą ręcznika papierowego, po czym zrumień z dwóch stron na 1 łyżce oliwy z oliwek. Odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na pozostałej oliwie. Dołóż bułkę tartą oraz mąkę kukurydzianą. Całość starannie wymieszaj i lekko podsmaż. Tymianek opłukaj oraz osusz.
  3. Do zawartości patelni dodaj listki tymianku (część odłóż do dekoracji). Całość dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Piersi kurczaka ułóż skórą do góry i posyp bułką tartą. Mięso podlej 1/2 l bulionu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz przez 20-30 minut, podlewając od czasu do czasu resztą wywaru. Na koniec potrawę skrop octem balsamicznym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE