Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak pod warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • 2 sztuki duże cebule
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 4 sztuki marchewki
  • 15 dag  pieczarek
  • świeża bazylia
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • 2 łyżki  majonezu
  • 30 dag  żółtego sera
  • ziarna słonecznika
  • biały lub czarny ryż
  • 1 sztuka jabłko

Sposób przyrządzania:

  1. Obie piersi z kurczaka podziel na pół i rozbij. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podsmaż na patelni i wyłóż na blachę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojone pieczarki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz startą marchewkę. Przypraw i duś do miękkości. Na koniec wrzuć kilka listków świeżej bazylii.
  3. Uduszone warzywa wyłóż na piersi kurczaka. Dodaj majonez i posyp startym żółtym serem oraz pestkami wyłuskanego słonecznika.
  4. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj z ryżem oraz surówką ze startej marchewki i jabłka.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE