Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki piersi z kurczaka
2 sztuki duże cebule
1 sztuka czerwona papryka
4 sztuki marchewki
15 dag pieczarek
świeża bazylia
olej
sól
pieprz
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
2 łyżki majonezu
30 dag żółtego sera
ziarna słonecznika
biały lub czarny ryż
1 sztuka jabłko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obie piersi z kurczaka podziel na pół i rozbij. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podsmaż na patelni i wyłóż na blachę.
- Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojone pieczarki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz startą marchewkę. Przypraw i duś do miękkości. Na koniec wrzuć kilka listków świeżej bazylii.
- Uduszone warzywa wyłóż na piersi kurczaka. Dodaj majonez i posyp startym żółtym serem oraz pestkami wyłuskanego słonecznika.
- Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj z ryżem oraz surówką ze startej marchewki i jabłka.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka